Scolioza la copii

Prezentarea copilului pina in 10 ani pentru evaluarea si realizarea unui corset este in general un pas sigur in tratatmentul scoliozei datorita faptului ca flexibilitatea coloanei este suficienta pentru a permite mobilizarea acesteia. Odata cu cresterea in varsta, creste si rigiditatea coloanei iar presiunile necesare corectiei sunt mai mari si tehnica se complica. Corectia scoliozei este foarte dependenta de acest aspect al "elasticitatii" coloanei vertebrale - in primul rand pot evalua "la mina" efectul aplicarii unei anumite presiuni in zona de curbura - se poate imita prin tehnica manuala influienta corsetului, coloana este inca in crestere iar aceasta crestere poate fi directionata - practic asta este idealul corectiei in scolioza, sa intervii prin corectie si sa directionezi corect cresterea.

Multi parinti vin cu copiii la varsta de peste 13 ani cand deja anumite fenomene hormonale intervin si influienteaza agresiv cresterea, unii copiii deja sunt supraponderali iar zonele de sprijin sau presiune nu mai prezinta aceeasi eficienta. Nimeni nu spune ca nu se poate interveni pe un copil peste 13 ani dar nu cu aceeasi eficienta de corectie raportat la timp. Un copil mic va purta 1-2 ani functie de gravitate un corset lejer in timp ce un copil adult va purta 2-3 ani cu numeroase interventii pe corset.

De ce sunt numeroase interventiile pe corset la copiii adulti?  - coloana initial rigida este supusa unor presiuni de corset care sa permita elasticizarea muschilor contractati si mobilizarea coloanei. Acest proces se face in etape. Dupa ce coloana imi permite  sa "ma joc cu ea" pot vorbi de un corset de corectie. Un al doilea motiv este evolutia geometrica a curburilor odata cu corectia - cu cat se reduce curbura, cu atat punctul de apex al curburii se deplaseaza superior iar translatiile se reduc. Rolul corsetului nu este de a mentine presiuni foarte mari pentru a redresa curbura ci de a pozitiona intr-o pozitie avantajoasa biomecanic astfel incat coloana sub actiunea unei presiuni minime sa se repozitioneze.

De ce apar urme acolo unde se produce presiune? Raspunsul tine de reactia tegumentului care nu mai poate respira usor prin acea zona si daca o face, transpiratia este relativ blocata in acea zona. Transpiratia fiind usor acida sub actiunea fortelor de frecare intre placa corsetului si tegument poate provoca procesul de ulceratie - apare doar la persoanele cu igiena precara. Un al doilea motiv, este legat tot de presiune care actioneaza asupra microcirculatiei in acea zona.

Exista un corset ideal? Raspunsul corect este nu. Un corset bun se proiecteaza . Un corset bun nu poarta nume. Exista intradevar principii de corectie dupa diferite scoli influiente - scoala din Boston, scoala franceza - Cheneau, scoala spaniola - Rigo, scoala romaneasca - Dimitriu 3d. Modelul resalizat de mine nu este ideal in toate cazurile si nu tin sa-l execut atunci cand patologia imi spune ca trebuie sa lucrez dupa un model mai eficient. Tehnica de lucru nu trebuie sa fie un orgoliu personal al unui tehnician. O scolioza se poate corecta printr-o interventie dinamica - daca cauza scoliozei este un picior mai scurt sau un genunchi deviat, voi corecta acel segment initial si apoi voi interveni pe coloana.

Daca sunt intrebari nu ezitati sa intrebati, articolul este informativ.

Cu respect,

Msc. bioeng. Dimitriu Bogdan