Despre corsetul pentru scolioza

Corsetul pentru scolioza a avut o evolutie impartita pe doua directii datorita tipurilor de pacienti care au apelat la el - o directie este cea tehnicomedicala in care primeaza functia corsetului si rezultatele bazate pe principii de corectie biomecanice si o directie comerciala in care multe laboratoare pun mai degraba accent pe modul cum arata corsetul in defavoarea corectiei, pe scurt, o simpla carcasa din plastic frumos finisata. Scolioza fiind o deformatie care presupune asimetrii va obliga tehnicianul ortezist la realizarea unui corset asimetric bazat pe o masuratoare pe radiografie, evaluare biomecanica de ansamblu care poate spune daca scolioza are un factor - de exemplu un picior mai scurt, o vertebra cu geometrie deficitara, o rotatie de membru inferior, etc sau scolioza determina anumite deficiente functionale - un fals picior scurt, deviatii de bazin, etc. Nu este usor de evaluat o scolioza si nici de proiectat un corset. Pacientul constient solicita doua lucruri - efect si comfort, unii mai doresc si design. Dar mai presus de orice conteaza si costurile de tratament. Proiectul a plecat de la premiza de produs modular (modificabil), si-a dorit sa creeze un dispozitiv care sa reduca costurile totale de interventie - iar asta se face folosind materiale performante care permit acest lucru, si anume, compozitele termoformabile. 

Daca la ora actuala suntem singurul laborator care produce acest model, muncim pentru dezvoltarea unui kit accesibil si altor laboratoare de profil astfel incat tot mai multi copii cu scolioza sa poata beneficia de el.

Acest produs se realizeaza doar pe baza de radiografie si evaluare biomecanica. 

Definitii:

1.Evaluarea pe radiografie - scanarea imaginii si masurarea in mediu digital a unghiurilor si dimensiunilor dintre vertebre precum si incadrarea scoliozei in unul din modulele Lenke - exista un manual de procedura si valori de evaluare si incadrare a scoliozei intr-o anumita categorie. Clasificarea scoliozei ajuta la identificarea pasilor de realizare a corsetului si calculul evolutiei si a costurilor de interventie. Laboratorul detine acest manual si procedura precum si posibilitatea determinarii statistice a evolutiei.

2. Corset modular - corset realizat din elemente detasabile care permit rearanjament spatial in timpul sesiunilor de reinterventie pe corset.

3. Interventie - procedura de evaluare, masurare sau modificare. Masuratorile se fac digital sau cu dispozitive speciale. Modificare = proces prin care corsetul este remodelat, partile componente sunt detasate si rearanjate intr-o forma tridimensionala diferita.

Tehnician ortezist - personal calificat si recunoscut prin Avizul de libera practica care se ocupa de realizarea dispozitivului medical. Tehnicianul nu are capacitatea de evaluare.

Bioinginer medical- specialist in domeniul evluarii si realizarii de dispozitive medicale.Recunoscut prin Avizul de libera practica.

Pentru realizarea unui corset medical este obligatorie prezenta unui bioinginer medical sau tehnician+ortoped.

 

Scolioza se evalueaza organic de catre ortoped si biomecanic de catre bioinginer. Bioinginerul masoara si evalueaza scolioza cu ajutorul tehnicii - scoliometru, posturometru, placa de forta capacitiva, mediu CAD pentru determinarea axelor si evaluarea zonelor de corectie.